Sapun Natural/Natural soap

Ce este sapunul natural?

CE ESTE SAPUNUL?

    Pana la inceputul anilor 1900 , o mare parte din sapunul utilizat era facut la domiciliu din  resturile de grasimi de la gatit;acestea erau pastrate si utilizate pentru a face sapun in cantitate destul de mica si nu era sufficient pentru intregul necesar de sapun .Acest lucru s-a schimbat in 1916,cand s-a acoperit deficitul de grasimi (un ingredient principal in sapun).Ca o alternative a fost nevoie de o companie intreprinzatoare care sa dezvolte fabricare de sapunuri ,de fapt primul  sapun “sintetic ” numit Detergent.

 Initial sapunul a fost facut din grasimi animale-in principal untura de la porci si seu de la bovine,acestea fiind usor accesibile.La acel moment nimeni nu a contestat utilizarea produselor de origine animala.De-a lungul timpului uleiurile “noi”-vegetale,au fost extrase din legume,cereale,fructe ...oferind o alternative a uleiurilor animale.
  Sapunurile facute cu uleiuri vegetale sunt superioare si pot fi de calitate mai mare decat sapunurile facute cu grasimi animale.Uleiurile vegetale sunt mai usor de absorbit  prin piele si nu blocheaza porii fata de cele animale care la un anumit tip de piele (mai sensibil,acneic sau gras ) pot provoca eczeme sau alte tipuri de afectiuni.

 In prezent sunt disponibile o varietate de uleiuri naturale,extrase din plante,cereale  sau fructe cu coaja lemnoasa iar sapunul produs prin metoda “la rece ” este din nou  facut la domiciliu  si in centrul atentiei  pentru cei care sunt preocupati de calitate  si sigur fac o alegere buna legata de sanatate si beneficiile ingredientelor pentru sanatate  si nu in ultimul rand pentru mediu.

   Sapunul facut in casa (HandMade ) este mai bland mai eficace datorita extraselor de uleiuri vegetale si pe baza de plante,  pentru orice tip de ten ,se pot folosi pentru tratamente (acne,reglare de sebum,dermatite ,leziuni, eczeme,cicatrizare) deoarece se pot personaliza in functie de tipul de ten si de necesitatile  benefice ale  fiecarei  persoane.

 Pot face toate produsele naturale la fel de individual ca si tine – la costuri minime.

  Chimic vorbind,sapunul este o sare ,un acid si o baza care reactioneaza intre ele ,se neutralizeaza pentru a forma sare sau un sapun .O explicatie mai de baza ,sa zic asa este: uleiuri sau grasim combinate cu hidroxid de sodiu sau “Lesie” ,intr-un proces numit saponificare , pentru a produce sapun.

Sapunul realizat manual pastreaza glicerina suplimentara ,aceasta fiind cunoscuta pentru catifelarea naturala a pielii (glicerina atrage umiditatea pielii). In timpul procesului de fabricare a sapunului comercial ,glicerina este de multe ori extrasa ,apoi sapunul  este vandut ca un valoros produs ,iar ingredientele naturale sunt rareori folosite  sau daca sunt folosite sunt in cantitati moderate .

 Unul din cele mai mari avantaje de a face produsul in casa este acela ca te face responsabil de control al calitatii si bineinteles satisfactia de a face un produs natural benefic pentru sanatatea ta ,folosind ingredientele necesare pentru exact ceea ce iti doresti .

  Ar mai fi de adaugat subiectul referitor la conservanti .Conservantul este definit ca ceva care protejeaza impotriva descompunerii,cu toate acestea “natura are dreptul ei” si degradarea (descompunerea) este inevitabila.
  Nu exista conservanti (naturali sau sintetici) care poate opri complet degradarea ,ei pot doar incetini gradul de descompunere.
 Conservantii naturali care sunt recomandati sunt ulei de morcov,ulei de Vitamina E si Grapefruit ,ele contin puternic anti-oxidanti cum ar fi  Vitamina A.E si C care ajuta la prevenirea degradarii in timp.

   Deoarece cunoscatorii produselor naturale HandMade  sunt deja familiarizati cu ceea ce inseamna uleiuri vegetale, esentiale ,plante,flori ,miros natural  si faptul ca soda caustica reactioneaza chimic cu grasimile si de fapt se saponifica (nereactiva) si nu se regaseste in produsul finit,  lasand sapunul  cu un pH favorabil in  intervalul de 7-9,5 ;
 As vrea sa complectez mai pe scurt ...si pentru cei care nu sunt familiarizati  dar care doresc sa-si schimbe stilul de viata si sunt  iubitori de frumos si sanatate ,despre caracteristicile uleiurilor vegetale(grasimi) si uleiuri  esentiale pe care le folosesc .

Leşie: Soluţia de hidroxid de sodiu şi apă.
 Hidroxid de sodiu sau sodă caustică este puternic alcalin  si este componenta de baza  de a face sapun .


Uleiul de nuca de cocos: prest din pulpa uscata de nuca de cocos,adauga spuma la sapun si are proprietati de hidratare .
Ulei de Palmier :extras din nuci de palmier ,este un ulei bogat si vascos ,calmeaza si hidrateaza pielea,ofera spuma si se adauga pentru duritatea sapunului.
Ulei de masline : realizat din presarea fructelor de maslin si a samburilor de masline.
Uleiul de masline este un aliment de grad inferior dar bun pentru a face sapunJ.

Unt de shea: Extras din nuci de copac Bassia (Africa),adauga proprietati de hidratare.
Unt de jojoba : este un lichid natural din interioul platei de deset Jojoba,are o compozitie chimica asemanatoare sebumului pilelii avand caracteristici antibacteriene.Se foloseste in conditii excelente pentru pielea uscata.
Ulei de avocado : presat din avocado proaspat sau uscat ,este anti-oxidant,bogat in leticina si in Vitaminele A,B si D ;are effect benefic asupra pielii uscate si a ridurilor.
Ulei de ricin : calmant pentru piele,utilizat pe scara larga in industria cosmeticelor.
Ceara de albine: excretat de catre albinele lucratoare pentru a construe in forma de figure,are calitati excelente de protectie a pielii .

CE ESTE ULEIUL ESENTIAL?

Ca definitie,uleiul esential este - extract foarte concentrat de esente din anumite portiuni de plante .Acestea au fost evaluate si utilizate in intreaga istorie pentru calitatile lor terapeutice cat si pentru miros.
 Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate si foarte puternice ,unele sunt benefice in timp ce altele pot dauna ,de aceea inainte de a utiliza  un ulei esential ma asigur  ca este compatibil cu tipul de ten pentru care doresc sa fac sapunul.

Nota: aceste informatii legate de  uleiurile esentiale  nu sunt destinate pentru a inlocui un medic calificat si sunt pentru  scopuri informationale.

Uleiuri esentiale :

Lavanda : denumire in limba Latina:-Lavandula officinalis,de origine din Franta ,se combina excellent cu majoritatea uleiurilor de citrice si florale,de asemenea cu Cedru,Clary Sage,Geranium,Pin si Patchouli.
 Parfum floral racoritor.
Lavanda este cunoscuta pentru ajutorul dat in cazurile de insomnie precum si pentru a vindeca arsurile si arsurile solare.
De asemenea ,poate fi util pentru durerile de cap,eczema,psoriasis,furuncule si abcese.

Nu se foloseste acest ulei in timpul sarcinii.

Levantica:denumire in limba Latina-Lavandula Hybrida,de origine din Franta,se combina cu majoritatea uleiurilor in special cu uleiuri de citrice si florale ,impreuna cu Pin si Clary Sage(salvia).
Parfum dulce floral,are un miros mai “ascutit” decat Lavanda.
Poate fi util in tratarea rigiditatii musculare si pentru dureri ,utila pentru vindecarea ranilor si calmeaza dermatita si are o contributie benefica pentru tuse si raceala (eu recomand o baie cu bile efervescente cu lavanda sau levantica in caz de raceala).

Geranium : denumire in limba Latina-Pelargonium graveolens,de origine din Egipt,se amesteca bine cu Bergamota,Grapefruit,Iasomie,Lavanda , Neroli(floare de portocal amar )si busuioc (basil).
Parfum floral.
Bun pentru majoritatea tipurilor de piele si poate fi deosebit de bun pentru tenul gras (ten aglomerat,incarcat) deoarece acesta are o actiune de echilibrare a sebumului.
Util pentru sindromul PMS ,eczeme,cistite usoare,infectii ale vezicii urinare,boli venerice,colici ,diaree,febra,bronsita,pentru mancarimi ale pielii,util pentru tratamentul scalpului pentru matreata,psoriasis a scalpului,se poate clati parul gras dupa spalare  si printre  alte utilitati ,eventual sa tina departe insecteleJ .

 Nu este o idée prea buna sa utilizati in timpul sarcinii (genarium regleaza sistemul hormonal),dar este bun dupa sarcina deoarece stimuleaza producerea laptelui de mama.

 Bergamota: denumire in limba Latina-Citrus Bergamia,de origine din Italia,se amesteca bine cu Geranium ,Jasmine(iasomie),Lamaie,Portocal,Rosemary si Ylang Ylang.
 Are un miros proaspat de lamaie.
 Benefica in a ajuta/trata depresia,acne, eczeme ,psoriazis,rani,varicela si inflamatia,cum ar fi cistita un bun antiseptic.

Evitati soarele puternic dupa utilizarea acestui ulei esential.

Lamaia: denumire in limba Latina-Citrus Limon,din SUA.se amesteca bine cu uleiuri de citrice,alaturi de eucalipt ,fenicul,geranium,lavanda,trandafir si lemn de santal.
Parfum citric.
 Poate fi util la celulita,acne,leziuni herpetice,pentru rheumatism si artrita
In ingrijirea parului ,ajuta la prevenirea firelor despicate si regleaza excesul de sebum.
Stimuleaza globulele albe ,contribuind astfel la stimularea sistemului imunitar si ajutor pentru o gandire mai clara(relaxata).

 Tea -tree : denumire in limba Latina-Melaleuca alternifolia,de origine din Australia,se amesteca bine cu scortisoara,Clary Sage,Cuisoare,eucalipt,genarium si Lavanda.
 Parfum medicamentos.
 Benefic pentru matreata,bun pentru a curata ranile,pentru raceala ,gripa si pentru ranile  provocate de ger /frig .
Deosebit de util pentru sistemul imunitar,efficient pentru cele 3 tipuri de organisme infectioase-bacterii,ciuperci si virusi. este antiseptic,antifungic,antibacterian,bun pentru cistita,infectii urinare,infectii acute si cornice,pentru alte infectii vaginale (mancarimi),desfunda nasul, pentru acne,se poate face gargara pentru durerile de gat si nu in ultimul rand se poate clati parul (balsamic)


Ylang Ylang: denumire in limba Latina-Cananga odorata ,de origine din Madagascar,se amesteca bine cu Bergamota,Grapefruit,lavanda,Neroli,Trandafir si lemn de santal.
Parfum floral.
 Benefic pentru tenul gras cat si pentru pielea uscata,ajuta la echilibrarea sebumului , anxietate,calmant,relaxant,calmant pentru sistemul nervos,hipertensiune arteriala,palpitatii,tahicardie,tonic ,diabet,oboseala mentala,depresie,insomnie,pierderea parului,bun pentru ingrijirea a pielii in general –riduri,echilibrare ten gras .


Menta: denumire in limba Latina-Mentha spicata,de origine  din SUA,se amesteca bine cu eucalipt ,iasomie,lavanda si rozmarin.
Are un parfum dulce mentolat
Ajuta pentru a stimula mintea ,relaxant ,alunga starea de oboseala,bun pentru durerile de cap  ,varsaturi si flatulenta.anti-inflamator,antiseptic,anti-bacterian,anti-gaze la stomac,gargara si apa de gura pentru infectii ale gingiei,se poate face ceai bun pentru spalare ochi –elimina praful si pietris.
  Daca doriti o respiratie proaspata puteti mesteca o crenguta de mentaJ

Portocala: denumire in limba Latina-Citrus sinensis,de origine SUA,se amesteca bine cu Salvie,cuisoare,tamaie,lavanda si lamaia.
 Parfum citric,de proaspat.
 Benefic pentru constipatie,raceala/gripa si tensiune,conditiile legate de stress,depresie
Bronsita,bun pentru vergeturi,piele matura si sensibila,tonifica tenul,bun pentru riduri  palpitatii,circulatie deficitara,diaree(cronica),flatulenta,colici,anxietate,tensiune nervoasa-soc si in toate conditiile legate de probleme emotionale.

Rosmarin-Irene: denumire in limba Latina-Rosmarinus officinalis,de origine din Spania,se amesteca bine cu busuioc,lemn de cedru,citronella(melissa),geranium,lavanda si menta.
 Parfum proaspat  de plante.
 Benefic pentru imbunatatirea memoriei ,stimularea sistemului nervos,anti-oxidant si inflamator,ridica tensiunea arteriala scazuta, bun pentru depresie,migrene,tulburari hepatice,digestie lenta si stresul pe termen lung ,antiseptic,se foloseste ca apa de gura, flatulenta,guta,rheumatism,raceli,bronsita,guturai,dureri de cap,ingrijeste parul si ajuta la mentinerea unui scalp sanatos,anti-infectios,anti-bacterian,este preventiv pentru toate infectiile respiratorii,congestie,sinuzita,frisoane,infectii – in special stafilococilor si streptococilor,candida,cistita,palpitatii,arterioscreloza,stimulant imunitar,epuizare nervoasa.
  In ingrijirea parului ,intareste vasele capilare,anti-matreata,ajuta la cresterea parului si suplimentar da stralucire parului dupa spalare.

Mestecati o floare de rosmarin pentru a improspata respiratia dupa ce ati mancat usturoiJ

 Uleiul esential Rosmarin previne cancerul-mutatie a celulelor a AND-ului.

  Melissa: denumire in limba Latina-Flexuosus Cymbopogon,tara de origine India,se combina cu busuioc,lemn de cedru,eucalipt,geranium,lavanda si Ylang Ylang.
 Parfum citric asemanator cu citrice verzi.
 Poate ajuta la prevenirea raspandirii bolilor infectioase,bun pentru febra,pentru tenul gras si acne,dureri de cap,pentru transpiratie excesiva,afectiun nevralgice,amelioreaza tensiunea iar in combinatie cu ulei esential de trandafir si neroli rezulta unul din uleiurile majore  ale centrului de energie a inimii, antiviral,anti-deprimare,tonic pentru spasme musculare,calmeaza circulatia(intareste si incetineste inima,scade tensiunea arteriala), calmeaza starea de excitatie-frica,benefica pentru insomnie,migrena,nervozitate, neurastenie,anxietate,leziuni herpetice,herpes,infectii fungice,plagi(opreste fluxul de sange),astm bronsic,bronsita,tuse cronica,raceala(cu dureri de cap),soc emotional si durere,este util mai ales in focare de herpes aplicandu-se pe rani active de herpes, vindecarea medie fiind de 2 zile lasand usor vizibile sau deloc cicatrici.

Uleiul esential Melissa este foarte benefic in Sindromul Colonului Iritabil(IBS),opreste durerea si spasme associate cu IBS.

Nu se foloseste acest ulei in timpul sarcinii.

 Busuioc: denumire in limba Latina-Ocimum Santicum,tara de origine India,se amesteca bine cu bergamota,piper negru,Clary Sage  si lamaie.
 Parfum aromatic usor proaspat.
  Ajuta la promovarea concentratie,antiseptic,reduce tensiunea arteriala si nivelul de zahar din sange,ajuta la libido scazut si negativitate,bun pentru sistemul digestiv (relaxeaza crampele si spasmele),tonic pentru stress,astm,sinus,gripa,artrita,
 reumatism,dureri de cap,varsaturi,greata,dureri musculare,guta,tensiune nervoasa,ulceratii bucale,intepaturi si muscaturi insecte,decongestionant(venele,
arterele pulmonare,prostata),dezinfectant(urinara si pulmonara),diuretic,frisoane,guturai
 (regleaza fluxul limfatic( SIDA),infectii intestinale,tensiune nervoasa si probleme de stress.

A nu se utiliza intern in timpul sarcinii.